Sport és a Havanese / Sport with Havanese

Agility

Az agility egy kutya sport, amelyben a felvezető vezeti keresztül a kutyát egy akadálypályán, a versenyben az időt és a pontosságot nézik. A kutya póráz, játék, és étel nélkül fut. A felvezető nem érintheti meg sem a kutyát, sem az akadályokat a futam ideje alatt. Csak a hanggal és kézjelekkel történő írányítás a megengedett. Ehhez rengeteg edzés, jó kutya-gazda kapcsolat, és nagy összhang szükséges.

A legegyszerűbben leírva, az agility egy pályából áll, egy szabványos akadálysorral. A bíró a saját, egyedi pályát hoz, amit korábban még senki nem rakott ki.  A felület lehet a fű, homok, gumi, vagy speciális szőnyeg. Attól függően, hogy milyen típusú verseny, az akadályok sorrendjét számokkal jelzik.

 

Dog agility is a dog sport in which a handler directs a dog through an obstacle course in a race for both time and accuracy. Dogs run off- leash with no food or toys as incentives, and the handler can touch neither dog nor obstacles. Consequently the handler's controls are limited to voice, movement, and various body signals, requiring exceptional training of the animal and coordination of the handler.

In its simplest form, an agility course consists of a set of standard obstacles laid out by a judge in a design of his or her own choosing in an area of a specified size. The surface may be of grass, dirt, rubber, or special matting. Depending on the type of competition, the obstacles may be marked with numbers indicating the order in which they must be completed.


Dog Dancing

A Dog Dancing tükörfordítása a kutyatánc. A versenyt egy emberből és egy kutyából álló csapatok vívják. A versenyszabályzat hangsúlyozottan megengedi fogyatékkal élő emberek indulását. A versenyszám egy táncprodukció, amelyet az ember és a kutya együtt mutat be, és a zsűri pontokkal jutalmaz. A produkciónak elsősorban a kutya képességeinek bemutatása kell, hogy a célja legyen.

A kutyát megtanítják, hogy képes legyen dolgozni mindkét oldalán a gazdának, nem csak a már engedelmességinél megszokott bal oldalon. Az első lépés a freestyle-hoz, hogy a felvezető az alapengelmességi gyakorlatokon kívül, új feladatokat, prancsokat tanít be a kutyának, majd, ezeketet összekapcsolva, és zenével aláfestve komplett darabbá illeszti össze. Így jön létre egy produkció.

 

Musical canine freestyle, also known as musical freestyle, freestyle dance, and canine freestyle, is a modern dog sport that is a mixture of obedience training, tricks, and dance that allows for creative interaction between dogs and their owners. The sport has developed into competition forms in several countries around the world.

Teaching a dog to be able to work on both sides of the handler's body, not just the left side as in standard obedience heeling, is the first step to doing freestyle. The trainer first breaks the routine into pieces with only two or three moves linked together, and as they progress these pieces are linked together.


 

Flyball

A Flyball egy kutyás csapatjáték, amit két négy kutyából álló csapat játszik időre, egymás ellen, két párhuzamosan kialakított 15-16 méter hosszú akadálypályán. A kutyáknak egymás után kell leküzdeni a 4 ugróakadályt, majd megszerezni a labdát egy speciáis padról, - amely ha a kutya súlyát megérzi, a kutya szájába "lövi" a labdát - ,  és visszavinni az akadályokon keresztül a kiindulópontra. A következő kutya akkor indulhat, amikor az előző átlépte a start/cél vonalat.

 

Flyball is a dog sport in which teams of dogs race against each other from a start/finish line, over a line of hurdles, to a box that releases a tennis ball to be caught when the dog presses the spring-loaded pad, then back to their handlers while carrying the ball.

 

Frisbee, Disc dog

A frizbee egy kutyás sport. Első hallásra talán furcsa, hogy a műanyag korong dobálását sportnak nevezik, ám amellett, hogy kiváló szabadidőtöltés és játék, még igazi versenysportként is űzhető a frisbee.
A kutyák alapvető tulajdonsága az apportkészség, vagyis a legtöbb kutya kifulladásig képes a gazdi által eldobott labdát, vagy bármiféle tárgyat újra és újra visszahozni. Ez a tulajdonság alapozza meg, hogy a frisbee ilyen kiváló játéklehetőséget nyújt a kutyáknak.
A játék a tengerentúlról érkezett hazánkba, ott már több mint tíz éve rendeznek világbajnokságot is, de számtalan kutya számára ez a hétköznapok mozgásának legjobb lehetősége ez a sport.

A frisbee sportnak több változata ismert, ebből hazánkban először kétféle módozatot vezettek be:
Az úgynevezett távolsági verseny egy 40 méter hosszú pályán zajlik, amely különböző pontértékű sávokra van bontva. A legtávolabbi sáv a legmagasabb pontértékű. A játékban egy perc áll rendelkezésre, ez alatt az idő alatt kell a korongot minél többször minél távolabb dobni, és a kutyának a levegőben elkapva visszahozni.

A másik ágazat a szabadstílus. Itt másfél perc alatt kell mindenféle játékos, akrobatikus ugrásokat bemutatni, zenei aláfestéssel, mint egy tánc, vagy műkorcsolya kűrben.

 

Disc dog is the more generic name for what is commonly called Frisbee dog. In disc dog competitions, dogs and their human flying disc throwers compete in events such as distance catching and somewhat choreographed freestyle catching. The sport celebrates the bond between handler and dog, by allowing them to work together. The term "disc" is preferred because "Frisbee" is a trademark for a brand of flying disc.